عوارض عدم درمان بیماری عدم درمان بیضه نزول نکرده در کودکان
با استفاده از تکنیکهای لمس، پزشکان میتوانند محل بیضههای نزول نکرده را که عمدتاً در کانال اینگوینال قرار دارند، اما به طور بالقوه در شکم یا در برخی موارد وجود ندارند، تعیین کنند.
تقریباً 20 تا 30 درصد از بیضه های نزول نکرده غیرقابل لمس هستند. نزول خود به خودی در صورتی که بیضه تا 6 ماه نزول نکرده باشد بعید است و باید اصلاح جراحی در نظر گرفته شود.
بدون مداخله جراحی، یک بیضه نزول نکرده احتمالا در طی 3 ماه اولیه زندگی نزول می کند.
با این حال، اگر بیضههای نزول نکرده باقی بمانند، توصیه میشود که بین سنین 6 تا 18 ماهگی، اورکیوپکسی انجام شود تا بیضهها در کیسه بیضه قرار گیرند و در نتیجه خطرات کاهش یابد و احتمال ناباروری به حداقل برسد.
بیضه میتواند در هر نقطهای از مسیر نزول قرار گیرد و ویژگیهای مختلفی مانند دیسژنتیک، نابجا (انحراف از مسیر نزول معمول)، هیپوپلاستیک، قرار گرفتن در بالای شکم نزدیک حلقه اینگوینال، یافتن در کانال مغبنی یا از دست رفتن را نشان دهد.
به طور کامل تظاهر یک طرفه شایع است و در دو سوم موارد رخ می دهد. بیضه نزول نکرده می تواند منجر به عوارض بالقوه طولانی مدت شود، از جمله کاهش باروری (به ویژه در مواردی که هر دو بیضه را تحت تاثیر قرار می دهد).
افزایش خطر تومورهای سلول زایای بیضه (با خطر کلی کمتر از 1٪)، پیچ خوردگی بیضه، فتق مغبنی، و مشکلات روانی در صورت عدم درمان.
تقریباً 10٪ تا 30٪ از افراد مبتلا به بیضه نزول نکرده یک طرفه ممکن است ناباروری را تجربه کنند، با این خطر که از 35٪ به 65٪ یا بیشتر برای افراد مبتلا به بیماری دو طرفه افزایش می یابد.
اگر بیضههای کریپتورکید دو طرفه درمان نشوند، میزان ناباروری میتواند از 90 درصد فراتر رود.
کریپتورکیدیسم با ناباروری مردان در بزرگسالی مرتبط است، عمدتاً به دلیل کیفیت ضعیف مایع منی، که می تواند با عملکرد سلول های سرتولی و تأثیر آن بر عملکرد سلول های لیدیگ مرتبط باشد.
کریپتورکیدیسم، هیپوسپادیاس، سرطان بیضه و کیفیت پایین مایع منی مجموعاً سندرم دیسژنزی بیضه را تشکیل می دهند.
اعتقاد بر این است که این سندرم ناشی از عوامل محیطی مضر است که برنامه ریزی جنینی و رشد غدد جنسی را در طول زندگی جنین مختل می کند.
سیگار کشیدن مادر، و همچنین استفاده از جایگزین های نیکوتین، قبلا با افزایش خطر در کاهش اسپرماتوزوئیدها و کریپتورکیدیسم همراه است.
همچنین افزایش خطر کریپتورکیدیسم در میان پسران مادرانی که در طول بارداری روزانه ده نخ سیگار یا بیشتر میکشیدند، مشاهده می شود.
به نظر می رسد مصرف منظم الکل در دوران بارداری خطر کریپتورکیدیسم مادرزادی را در پسران افزایش می دهد. مکانیسم این ارتباط ناشناخته است. مشاوره زنان باردار در مورد مصرف الکل نیز باید این یافته جدید را در نظر بگیرد.
کریپتورکیدیسم، شایع ترین بیماری مادرزادی که دستگاه تناسلی مردانه را درگیر می کند، با عدم وجود حداقل یک بیضه از کیسه بیضه مشخص می شود.
این اغلب به صورت یک طرفه یا دو طرفه ظاهر می شود، با فراوانی درگیری بیشتر در بیضه راست.
تقریباً 3 درصد از نوزادان ترم و 30 درصد از نوزادان پسر نارس با بیضههای نزول نکرده به دنیا میآیند که نیاز به درک دقیقی در بین متخصصان مراقبتهای بهداشتی دارد.
کریپتورکیدیسم درمان نشده می تواند منجر به عوارض طولانی مدت بالقوه مانند مشکلات باروری، سرطان بیضه، پیچ خوردگی بیضه، فتق مغبنی و اثرات روانی شود.
بنابراین، کریپتورکیدیسم چالش های مهمی در تشخیص و مدیریت ایجاد می کند.
پزشکان از تکنیک های لمس برای تعیین محل بیضه های نزول نکرده، عمدتاً در کانال مغبنی، اما به طور بالقوه در شکم یا حتی وجود ندارد، استفاده می کنند.
اگر 6 ماهگی بیضه پایین نیامده است، اصلاح جراحی از طریق ارکیوپکسی برای به حداقل رساندن خطرات و عوارض احتمالی توصیه می شود.
اتیولوژی
یک محور طبیعی هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد پیش نیازی برای نزول طبیعی بیضه است، زیرا سیگنال های هورمونی لازم برای فرآیند رشد را هماهنگ می کند.
عدم وجود بیضه آپاندیس با بیضه های شکمی و کریپتورکید همراه است، عمدتاً زمانی که در نزدیکی حلقه خارجی قرار دارند. با این حال، نقش دقیق بیضه آپاندیس در نزول بیضه نامشخص است.
علت کریپتورکیدیسم اغلب در نوزادان ترم نامشخص است و آن را به یک ناهنجاری مادرزادی شایع اما پراکنده و ایدیوپاتیک تبدیل می کند.
کارشناسان بر این باورند که ترکیبی از ژنتیک، عوامل مادری و تأثیرات محیطی ممکن است فرآیندهای هورمونی و فیزیکی را که بر رشد و نزول بیضه تأثیر میگذارند، مختل کند.
وزن هنگام تولد اولین عامل خطر برای بیضه های نزول نکرده و به دنبال آن سابقه خانوادگی است. علاوه بر این، سایر عوامل خطر بالقوه کمک کننده عبارتند از:
- مصرف الکل در دوران بارداری (5 نوشیدنی یا بیشتر در هفته که می تواند خطر را تا 3 برابر افزایش دهد)
- اختلالات شیمیایی غدد درون ریز که در تعادل طبیعی هورمون های جنینی اختلال ایجاد می کنند
- سیگار کشیدن
- سندرم های ناهنجاری مادرزادی مانند سندرم داون، سندرم پرادر-ویلی و سندرم نونان
- استفاده از لوازم آرایشی
- قرار گرفتن در معرض فتالات (دی[2-اتیل هگزیل] فتالات یا DEHP)
- سابقه خانوادگی کریپتورکیدیسم
- استفاده از ایبوپروفن
- لقاح آزمایشگاهی
- دیابت مادر
- قرار گرفتن مادر در معرض دی اتیل استیل بسترول
- چاقی مادر
- سندرم مجرای مولرین پایدار
- قرار گرفتن در معرض آفت کش ها
- پره اکلامپسی (به ویژه در اشکال شدیدتر آن، خطر ابتلا به کریپتورکیدیسم را افزایش می دهد)
- نوزادان نارس که قبل از نزول بیضه ها متولد شده اند
- کوچک برای نوزادان در سن بارداری
تشخیص کریپتورشیدیسم در معاینه فیزیکی زمانی انجام می شود که یک یا هر دو بیضه در قسمت وابسته کیسه بیضه وجود نداشته باشند.
تقریباً 70٪ از بیضه های کریپتورکید در قسمت بالایی کیسه بیضه یا کانال اینگوینال قابل لمس هستند، در حالی که 30٪ دیگر قابل لمس نیستند، که نشان دهنده محل داخل شکمی، نوبین بیضه یا آنورشی است.
ارجاع به متخصص باید تا 6 ماهگی اصلاح شود و تا یک سال آینده اصلاح جراحی انجام شود. بیضه هایی که تا 6 ماه نزول نکرده باشند، بعید است که خود به خود پایین بیایند.
پسرانی که بیضه های تازه به دست آمده (بالا رفته) دارند باید به متخصص جراحی ارجاع داده شوند.
تأخیر یا عدم درمان با بروز بیشتر سرطان بیضه و کاهش باروری از بیضه آسیب دیده مرتبط است. بیماران مبتلا به کریپتورکیدیسم دوطرفه باید فوراً برای ارزیابی با کاریوتایپ و کار بیوشیمیایی برای تفاوت رشد جنسی (DSD) ارجاع داده شوند.
دکتر بهار اشجعی دارای بورد فوق تخصصی در جراحی کودکان و نوزادان از پزشکان منحصر به فرد و ماهر در زمینه جراحی اطفال و کودکان در تهران هستند، ایشان دوره پزشکی عمومی را در دانشگاه شهید بهشتی تهران گذراندند و بعد از اتمام دوره پزشکی عمومی به تحصیل در رشته جراحی عمومی در دانشگاه شهید بهشتی تهران پرداختند، بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی در رشته جراحی عمومی، در رشته جراحی اطفال پذیرفته شدند و دوره جراحی اطفال را در دانشگاه علوم پزشکی تهران گذراندند و موفق به کسب رتبه اول کشوری در برد فوق تخصصی جراحی اطفال شدند.
راه های ارتباط با ما
مطب: تهران ـ انتهای بلوار کشاورز، رو به روی درب شرقی بیمارستان امام خمینی، ساختمان شیشه ای سبز، پلاک ۳۷۰ ساختمان ۴۱۶ طبقه ۳ واحد ۱۹
تلفن:
۰۲۱-۴۴۸۰۶۶۶۸
۰۲۱-۴۴۸۴۱۸۶۲
بیمارستان کودکان تهران: تقاطع خیابان طالقانی و ولیعصر، روبروی جهاد کشاورزی، پلاک ۴۵۴
بیمارستان لاله شهرک غرب: تهران ، شهرک غرب ، فاز ۵ ، خیابان سیمای ایران ، نبش فلامک جنوبی
منبع: https://dr-ashjaei.com/
:: برچسبها:
خدمات دکتر بهار اشجعی ,
جراح فوق تخصصی کودکان و نوزادان ,
Cryptorchidism ,
Undescended Testis ,
بالا رفتن بیضه در کودکان ,
درمان عدم نزول بیضه در کودکان ,
نشانه و علائم بیضه نزول نکرده ,
,
:: بازدید از این مطلب : 10
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0